Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2009 00:57 - Kopi Luwak
Автор: rossenaleksiev Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 12016 Коментари: 1 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
imageimage
image

 

Копи Луак е кафе на кафето! Тайната на неговия аромат е в една заплетена и не дотам приятна процедура, от която  зърната на кафето първо се изяждат, след това преминават през  храносмилателния тракт на азиатската палмова цибетка* (Paradoxurus hermaphrodites – виж обяснението след публикацията!), след това зърната се взимат от изпражненията на гореспоменатото животно и...  в общи линии така се получава кафето Копи Луак. Този процес се осъществява най-вече на островите Суматра, Ява и Сюлауеси в индонезийския Архипелаг, във Филипините крайният продуктът се нарича още Motit Кафе, Kape Alamid или Тагалог. В Източен Тимур местните го наричат kafй-laku . Във Виетнам има подобен продукт наречен „кафе от невестулка”, което е приготвено от зърна на кафе, които първо са изядени от местния тип невестулки и т.н. В действителност това е само една предполагаема теория на местните, но версията на азиатската палмова цибетка е истина! Kopi е индонезийски дума за кафе, а luwak е местно наименование на азиатската палмова цибетка. Суровината за кафето идва от смилането на  „черните  боровинки” заедно с насекоми, дребни бозайници, малки влечуги, яйца  от птици и плодове. Вътрешните бобчета  на зърното не са смляни, но те са подложени на ензимна атака в стомаха на цибетката, като по този начин се добавя в кафето „ароматът”, който е така възвеличен.  По този начин се разрушава наличието на протеини в зърната от кафе и се премахва специфичен горчив вкус.  Веднъж излезли  кафените бобчетата с фекалиите, първо се отделят внимателно, след което, се измиват съвсем леко и се оставят да изсъхнат естествено преди да бъдат изпечени и допълнително обработени. По този начин не могат да се разрушат връзките между кафето и съставките с които е било в съприкосновение по време на престоя в стомаха на животното. Според някои източници, твърдението, че зърната могат само да бъдат погълнати и извадени веднага, е невярно. Оказва се, че те трябва задължително да излязат с фекалиите.  Първоначално цибетката събира зърната на кафето.  В този период тя/ той  непрекъснато бележи или маркира своята територия с често уриниране. По този начин тези, които събират след това от фекалиите зърната, се ориентират по миризмата от уринирането. Събраните зрънца на кафе са неразделно свързани заедно с изпражненията.  Веднъж обработено и готово кафето се предлага за продажба.

Kopi Luwak е най-скъпото кафе в света, продава се за около  600 USD за килограм, като пазарът на това кафе е развит основно в Япония и Съединените щати.  Разбира се, че кафето също може да бъде видяно за продажба и на други места, въпреки че доставките са силно ограничени.  В  Англия например се поръчва едва 450 кг., годишно. Марката Луак, не се котира на световния пазар, но от миналата година, се забелязва лек възход в предлагането му.  На някои места по света, все още има запазени специализирани кафе зали, или стаи за чай, например където може да бъде видяно в ежедневното меню този тип кафе. Преди време двама собственици на заведение в Таунсвил, Куинсланд, Австралия пуснаха Kopi Luwak в менюто си за скромната сума от $ 50,00 австралийски долара за чаша или това е равно на  33,00 американски долара.  За една седмица бяха регистрирани продажби на кафето четири пъти.  Заведението е придобило веднага национално слава в австралийската преса. През април 2008 г., магазинът „Питър Джоунс” в Лондон на „Слоун скуайр”, стартира свои продажби в съчетание с чаша кафе Kopi Luwak и изключително редкият вид фъстъци от Синята планина /САЩ/ обединени в общото название  „Caffe Raro”. Цената е била Ј 150 британски лири или = САЩ $ 200,00) менюто. Кафето е на разположение за продажба в „Selfridges” - Лондон, като част от тяхната "Хранителни гама екзотични храни и напитки”.  Също така може първо да видите и след това да купите продукта в Торонто, Канада в – „Coffeeholic”,  „Handdrip Roastery” или на  „Eglinton Avenue”.

Най-популярната теория за невероятният вкус на кафето идва от това, че цибетката се храни с невероятно много и различни видове естествен растителен материал, който макар и хаотично постъпващ в стомахът и веднъж разграден и постъпили зърната на кафето в зависимост от това на степента на узряване  поемат в определена степен от ензимите и киселините на стомашния и сок. По този начин, зърната са готови и преминават през изходната система. Излезли  в едно заедно с фекалиите, оксидирали с въздуха зърната на кафето допълнително се насищат с кислород. След това историята е ясна... почти всички милионери и милиардери се възхищават на изяществото на това кафе. Руските олигарси буквално пият напитката с кани, защото по този начин демонстрират своето величие и богатство.

Тази кратка история за плодовете на кафето е в началото на своя апогей. Със сигурност  това е „черешката на тортата” в съвременното хай общество.  Науката обаче допълва: с изследвания относно това, какво точно се съдържа и прави това кафе толкова уникално.  Д-р Масимо Maрконе от  Университета на Guelph (Canada) доказва, че храносмилателните сокове на цибетката действително проникват в зърната на кафето и се променят на протеиново ниво, което води до тяхната уникална ароматизация. Друг производен продукт на кафето Копи – е Kopi Muncak  известно още като, Kopi Muntja. Това  е подобен тип кафе произведено от изпражненията на  няколко вида лаещ елен в цялата Югоизточна Азия. За разлика от цибетката  или невестулката този тип кафе не се произвеждат от затворени животни в клетки, както напоследък се практикува. Зърната на кафето се събират там където, еленът живее необезпокояван, в дивата природа на Малайзия и целият индонезийския архипелаг.

Виверовите* (Viverridae) са семейство хищни бозайници с дребен или среден размер, които включват: линзанги, цивети, генети, палмови цивети и бинтуронга. Виверовите се смятат за едни от най-примитивните съвременни хищници със структура на скелета много близка до тази при първите вивероподобни хищници от Еоцена, отпреди 50 милиона години, смятани за родоначалници на Коткоподобните. Азиатската палмова цивета (Paradoxurus hermaphroditus), известна още като мусанг, е хищен бозайник с големината на котка от семейство Виверови, разпространен в Югоизточна Азия и Южен Китай. Азиатската палмова цивета има издължено и набито телосложение с дължина на тялото около 53 см., а на опашката 48 см. Тежи около 3 кг. Козината ѝ е груба и рунтава, тъмносива на цвят с черно по краката, ушите, муцуната и три реда черни петна по тялото. На лицето има черна маска, подобна на тази при енотите. За разлика от останалите палмови цивети (Paradoxurinae), на опашката няма черни пръстени. Мусангът е нощно животно и е всеяден. Храни се предимно с плодове като чику, манго и рамбутан. Обича и палмов цветен нектар, от който след ферментация местните жители произвеждат палмово вино, което наричат тоди — сладка ликьорна алкохолна напитка. Затова, освен палмова цивета, се нарича и тоди котка (toddy cat). Живее в гори, паркове и градини в предградията със зрели плодни дървета, смокини и непокътната растителност. Острите нокти му позволяват да се катери както по дърветата, така и по водосточни тръби например.

Латинското наименование на вида hermaphroditus идва от факта, че и двата пола имат миризливи жлези под опашката, които приличат на тестиси. От тези жлези могат да разпръскват секрет с много неприятна миризма.

В Шри Ланка мусангите се наричат угудува на местния синхалски език. В повечето части на острова угудува са напаст за хората, защото раждат малките си по таваните на къщите и издават силни звуци през нощта, пречейки на хората да спят (вдигат шум предимно с движенията и борбите си). Кафето Копи Лувак се приготвя от кафеени зърна, които са изядени от животното, частично смлени и събрани от изпражненията му. От месото на тези цивети се извлича масло, което се използва в традиционната медицина за лечение на краста. Това масло се прави, като месото нарязано на малки парченца се поставя в затворен глинен съд с ленено масло и периодично се излага на слънчева светлина. Предполага се, че вирусът на тежкия остър респираторен синдром (SARS) се е разпространил сред хората от диви палмови цивети, уловени и неправилно приготвени за консумация. /информация от Уикипедия/.

 



Тагове:   общество,   напитка,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. hilkasqn - :)
20.05.2009 15:16
Да, и в София се преедлага отскоро. Но 70 лева за чашка кафе... скъпичко че, но доколко знам е много полезно... не знам, аз бих се въздържал...
лайняна работа е това според мене :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: rossenaleksiev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 127555
Постинги: 22
Коментари: 30
Гласове: 153
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031